06-10509121 anneke@zeeuwslicht.eu

Dementievriendelijke ritueelbegeleiding

1 op de 5 mensen krijgt dementie. Een schrikbarend aantal, dat in de toekomst waarschijnlijk alleen maar hoger wordt. Dementie verandert het gedrag van mensen ingrijpend, van de mensen met dementie én de mensen om hen heen!
Ook als ritueelbegeleider bij afscheid kom ik in aanraking met mensen met dementie en hun familie. Daarom heb ik een training gevolgd: dementievriendelijke ritueelbegeleiding.
Als vader komt te overlijden en moeder met dementie is in het verpleegtehuis, wat is dan wijsheid?

 

Hoe betrekken we haar bij het afscheid van haar man, met wie ze meer dan 50 jaar getrouwd was? Kan ze bij de uitvaart zijn? Welke inbreng heeft moeder? Er zijn zeker mogelijkheden om de mens met dementie te betrekken bij het afscheid. Voorafgaand aan de uitvaart en soms zelfs tijdens de uitvaart. Als ritueelbegeleider is het de kunst om iedereen bij het afscheid in zijn of haar waarde te laten, dus ook de mens met dementie. Deze training heeft me meer kennis. Inzicht en zelfvertrouwen gegeven over mensen met dementie.
Het is goed om daarover het gesprek met de naaste familie hierover aan te gaan en af te stemmen, zodat ook de mens met dementie liefdevol afscheid kan nemen!

WERELDLICHTJESDAG

Op de tweede zondag van de maand december werd “Wereldlichtjesdag” gehouden; ook in Middelburg. U kunt een “slideshow” zien met de foto’s die tijdens deze drukbezochte dag werden gemaakt en met toestemming van de betrokkenen mogen worden getoond. Klik op
https://gwendolynpietersfotografie.pic-time.com/-wereldlichtjesdag/gallery
Rechts is een gedicht geplaatst dat in Middelburg op 8 december werd voorgedragen.

Stil

Stil staan wij
bij wat je in beweging bracht
in hart, in lijf, in leven

Bewogen
worden wij
door tranen om wat niet meer is
en door liefde, die steeds is gebleven

Licht
maken wij
voor jou
stil en bewogen
samen

Wout Huizing